Recensie
Word gelukkig als een boeddhistische monnik

Word gelukkig als een boeddhistische monnik

Meditatie in het smartphone tijdperk
Gastblog
De loopmeditatie

De loopmeditatie

Door Praesence
Blog
Wat is Mindfulness?

Wat is Mindfulness?

Leer wat mindfulness is. Deze animatie legt het je in 1 minuut uit.
Gastblog
Wanneer mag jij wat van jezelf?

Wanneer mag jij wat van jezelf?

Gastblog door Mindfulness Centrum Heuvelrug

Mindfulness in het dagelijkse leven

Moet je om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven elke dag minimaal een uur opgevouwen op kussentje zitten? Nee, zeker niet. Mindfulness vergt wel enige oefening, maar het zal je misschien verbazen hoe gemakkelijk je mindfulness kunt toepassen in het dagelijks leven.

Dagelijkse mindfulness oefeningen

Mindfulness zit hem soms juist in de kleine dingen. Veelal gaat een groot deel van onze dag op de automatische piloot. Dingen gaan zoals ze altijd gaan. We doen dit omdat dat zo gelopen is, we zijn eraan gewend. Ik denk dat iedereen wel van die gewoontes heeft waarvan je jezelf kunt afvragen, waarom doe ik dit eigenlijk? En nee, mindfulness toepassen hoeft niet perse veel tijd te kosten en je kunt dit soms doen op de vreemdste momenten.

Een voorbeeld is wanneer je ergens naar onderweg bent. Je kunt zo snel mogelijk op de plaats van bestemming willen zijn. Gejaagd en misschien wel gestressed. Je kunt er ook voor kiezen om je wandeling bewust mee te maken. Loop niet perse de kortste route. Kijk om je heen, wat zie je, wat hoor je. Wat voel je? 

Hou je van lezen? Lees je boek in stilte. Focus je op je boek en zorg dat er verder geen afleidingen zijn zoals het geluid van een tv of radio. Raak in het moment en focus je alleen op waar je op dat moment mee bezig bent.

Soms kan het ook fijn zijn om bijvoorbeeld tijdens het douchen even tot jezelf te komen. Denk niet aan wat je na het douchen allemaal nog wil gaan doen, maar maak je hoofd leeg. Luister naar het geluid van de douche, voel het water op je lijf. Je zult merken dat je daar energie van krijgt.

Blijf positief en probeer niet altijd van het ergste uit te gaan. Negatieve gedachten kosten ontzettend veel energie, en je kunt je druk maken om dingen waar je je achteraf gezien misschien niet druk over had hoeven maken. Zonde toch?

 

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieƫn getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004