Hieronder vind je 10 oefeningen die je kunt toepassen als je je gestrest voelt. Wat ook helpt is om gewoon iedere dag 1 oefening te doen. Dit kan er voor zorgen dat je jezelf structureel beter voelt. Het zorgt ervoor dat je je langzamerhand steeds bewuster wordt van hoe je je voelt.

  1. Let op je ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, maar wat wel belangrijk is dat je deze bewust waarneemt. Let op het gevoel dat het je geeft en let ook op waar je de ademhaling voelt. Voel je het hoog of juist laag in je buik. Hoe adem je? Adem je diep of juist heel licht? Als je gedachten afdwalen breng je je aandacht gewoon weer terug naar je adem.
  2. Doe dingen met aandacht. Als je bijvoorbeeld de afwas doet dan doe je dit met je volle aandacht. Voel het warme water, voel de bubbbeltjes en hoor de geluiden die er bij komen kijken.
  3. Deze oefening kan je overal doen, ook op je werk. Bijvoorbeeld als je even koffie gaat halen. Voel het opstaan en loop dan eens terwijl je met je aandacht in je voeten aanwezig bent. Voel bij iedere stap hoe je voeten op de vloer neerkomen en weer opgetild worden en weer neergezet.
  4. Sta af en toe even stil bij jezelf. Hoe gaat het met je en hoe voel je je nu? Wat voel je? Hoe voelt je lichaam aan.
  5. Luister naar je omgeving. Let op alle geluiden die je waarneemt in je omgeving. Geef er geen betekenis aan, maar neem ze alleen maar waar als geluid. Let ook eens op of je de stilte tussen de geluiden kunt waarnemen.
  6. Doe eens iets anders dan je gewoonlijk doet. Neem eens een andere route naar huis. Koop eens een andere krant of tijdschrift. Eet eens iets wat je nog nooit gegeten hebt, etc. Kom eens uit je comfortzone op een ontspannen manier en ontdek nieuwe dingen.
  7. Zodra je je bewust wordt van de een of andere ergernis trek je mondhoeken omhoog en realiseer je dat niemand anders dan jij verantwoordelijk is voor jouw gevoel. Lach of, als dat nog een brug te ver is, glimlach… Een dagelijkse portie lachen is supergezond!

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004