Onder deze titel publiceerde Rolf Wennekes onlangs zijn boek, met als ondertitel ‘De zoete verleiding van Transcendente Meditatie’. Het biedt een brede en diepgaande analyse van leer en praktijk van transcendente meditatie (TM), die Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) over de wereld verspreid heeft. Het is een van de meest veelomvattende studies op dit gebied.

Psycholoog en auteur dr. Han F. de Wit: ‘Een buitengewoon boeiend en informatief boek over de geschiedenis van TM en haar grondlegger Maharishi Mahesh Yogi, geplaatst binnen de Indiase spirituele tradities, waar TM uit is voortgekomen. Geschreven door een insider, die tegelijk de objectiviteit van een outsider bezit. Beslist een aanrader voor ieder die in Indiase spiritualiteit geïnteresseerd is.’

Wie is Maharishi Mahesh Yogi, en uit welke kennisbronnen put hij? Waar komen mantra’s vandaan? En zijn het ‘betekenisloze’ klanken? Wat houdt yogisch vliegen in? In welke traditie kan de TM-leer worden geplaatst? Zijn er raakvlakken van TM met het hindoeïsme en de klassieke yoga- en esoterische tantraleer? Zijn er overeenkomsten met de oosterse en westerse mystiek? Knoopt TM aan bij de renaissance van het Hindoeïsme? Is er bij Maharishi en zijn TM-organisatie sprake van commercialisering van spiritualiteit?

Op al deze vragen gaat dit boek uitgebreid in. Het verbindt inside-informatie en kritische distantie op unieke wijze met elkaar en kan als geen ander werk de westerse informatieachterstand op het gebied van oosterse wijsheid verkleinen.

Peter den Haring: ‘Filosoof en publicist Wennekes combineert eigen ervaring en diepgaand onderzoek in zijn zeer goed gedocumenteerde beschrijving van het TM-denkmodel en trainingswerkwijzen. De (geschoolde) New Age-geïnteresseerde zal zeker geboeid worden door het esoterische kennisniveau van dit boek.’

Drs. Peter van Zoest: ‘Onderzoeksmatig van een dermate bijzonder gehalte dat hetgeen tot nu toe van wetenschappelijke zijde over TM is geschreven bijna overbodig lijkt geworden.’

Over de auteur: drs. Rolf Wennekes (Nijmegen 1951) studeerde in Bonn en Leiden literatuurwetenschap en filosofie. Hij beoefende enkele jaren transcendente meditatie en als Governor of the Age of Enlightenment en TM-leraar de TM-sidhi-technieken (o.a. yogisch vliegen). Hij was van 1976 tot 1979 op het internationale TM-hoofdkwartier werkzaam. Tot 2018 was hij directeur/eigenaar van een vertaalbureau.

'In de ban van de goeroe – De zoete verleiding van Transcendente Meditatie' (256 pagina's, ISBN: 9789402146028) is uitgegeven bij Brave New Books. Prijs: €23,87.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004