Een gastblog door Laura Renes | Instagram

Vakanties, leuke Weekenden en uitjes met mijn vriend, familie en vrienden vlogen erbij. Wanneer ik weer thuis was, moest ik echt even nadenken over wat ik allemaal gedaan had. Ik was er namelijk vaak met mijn gedachten helemaal niet bij. Ik dwaal snel af en begin te dagdromen. Hoe zonde. Herkenbaar?

Online zag ik het boek Mindgym van Wouter de Jong en ik was nieuwsgiering naar wat mindfulness nu eigenlijk in zou houden.
De dag erna had ik het boek al binnen en begon direct te lezen. Wat een goed boek: duidelijke uitleg en gelijk toepasbare oefeningen. Ik wilde hier veel meer over weten dus leek het mij een goed idee om een thuisstudie Mindfulness te gaan doen.
Welke oefeningen zijn er onder andere en waar zijn ze precies goed voor. Hele korte oefeningen maken al een groot verschil terwijl het je geen enkele moeite kost.
Ik heb een druk leven, heb (te) veel energie en heb echt rustmomenten nodig. Ook had ik veel moeite met het leven in het moment. Ik was altijd bezig met wat er straks gaat gebeuren of morgen. Wanneer ik bijvoorbeeld ergens tegenop zag wat een week later zou plaats vinden, maakte ik me daar dan iedere dag zo druk om dat ik niet kon genieten op de dagen ervoor. Zonde van mijn tijd en mijn energie. Ik zag het echt als een paar verspilde dagen.

Na deze cursus afgerond te hebben en verschillende boeken over dit onderwerp gelezen te hebben, ben ik al erg gegroeid hierin. Ik heb meer geduld, neem meer tijd voor mezelf, ben liever en geduldiger naar anderen toe en stel meer realistische doelen aan mijzelf. Ik vroeg altijd zoveel van mezelf en het was nooit goed genoeg. Nu zie ik beter in wat ik wel allemaal al gedaan krijg op een dag, in plaats van te kijken naar wat niet lukte. Op mijn werk heb ik nu een andere school toegewezen gekregen, doordat ik mijn grenzen aangaf en voor mezelf opkwam. Nu krijg ik wel meer begeleiding waar ik recht op heb en wat ik ook nodig heb als startend leerkracht. Ik voel me sterker door deze ervaring. Ook lichamelijk gaat het beter. Ik heb astma en had deze zomer een dip qua hardlopen. Ik wilde er zelfs mee stoppen, terwijl dit mijn hobby is. Ik heb het sporten juist nodig, want het is natuurlijk goed voor me en helpt mee om mijn longinhoud te vergroten. Dus ik heb mezelf nieuwe doelen gesteld waardoor ik weer iets heb om naartoe te werken. Sindsdien heb ik het plezier in hardlopen weer teruggevonden. Ik heb dus ook veel over mezelf geleerd tijdens deze cursus.

Ik heb mezelf als doel gesteld om iedere dag minstens eenmaal mindful bezig te zijn en ik ben lid geworden van een yogaschool. Een van de eerste oefeningen, het centreren van mijn aandacht, vind ik de fijnste oefening die er is. Me richten op mijn ademhaling en verder proberen nergens aan te denken, mijn gedachten voorbij laten gaan, vind ik heel lastig maar ook erg fijn. Ik hou van een beetje uitdaging. Vanaf nu ga ik meer van het moment genieten. Bij het hardlopen, voel ik de wind door mijn haar en zie de bladeren en takken van de bomen bewegen door de wind in plaats van dat ik alleen maar nadenk over hoeveel kilometer ik nog moet. Afgelopen vakantie heb ik meer genoten dan ooit. Eerdere vakanties leken altijd als een droom aan me voorbij te gaan. Nu richtte ik mijn aandacht vaak op mijn ademhaling en wat er in mijn omgeving gebeurde. Ik genoot ditmaal echt en maakte alles bewust mee! Hoe fijn om zoveel meer bewust te leven!

Afbeelding van PublicDomainArchive via Pixabay

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004