Een gastblog door Ingrid van Rhee

Op een zonnige vrijdagochtend in het voorjaar van 1989 word ik door de huisarts gebeld met de uitslag van het bloedonderzoek. De bloedwaarden wijzen op acute leukemie. Ik schrik enorm en houd me vast aan de bedrand om te voorkomen dat ik val. Ruim één week ben dan al ziek. Ik heb hoge koorts en breng de dagen zwetend in bed door.  Mijn mond is ontstoken waardoor eten en drinken moeizaam gaat. Op de voorgeschreven medicijnen reageer ik allergisch. De weegschaal geeft dan al 8 kg minder aan. Gelukkig is mijn man Dick thuis, hij zorgt voor me.


Na dat telefoontje volgt een spoedopname in het Juliana Ziekenhuis. Een uiterst pijnlijke beenmergpunctie in het borstbeen moet uitsluitsel geven. Daarna begint het lange wachten. Ik ben bezorgd en bang. Ondermijn mezelf met gedachten als: "hoe lang heb ik nog? en welke lijdensweg heb ik te gaan?"
Aan het eind van de middag komt het verlossende bericht.  Géén leukemie, maar een onbekende virusinfectie, heeft mijn uitgeputte lichaam volledig uitgewoond. Toch ben ik opgelucht en blij.

Uiteindelijk heb ik drie maanden nodig om te herstellen. Het vertrouwen in mijn lichaam is weg. Ik doe iets niet goed, er moet iets anders! Nieuwsgierig ben ik naar yoga, dus ik ga op les. Negeer het advies van mensen om me heen. Dat is toch niets voor jou?  Die eerste les vind ik spannend. Wat kan ik verwachten? Is het echt niets voor mij?

Meteen die eerste les voel ik me thuis. Vanuit de sport heb ik veel ervaring met beweging. Yoga is anders, niet prestatie- maar ervaringsgericht. Vriendelijk en onderzoekend bewegen en leren voelen. Het ontdekken van mogelijkheden en het accepteren van onmogelijkheden. Ontspannen, tot rust komen en de balans vinden. Leren zijn met wat er is, wat het ook is.

De wekelijkse lessen werken door in het dagelijks leven. Als mijn lichaam dat aangeeft luister ik en doe het wat rustiger aan en neem pauzes. Tijd voor een kopje thee of koffie, het liefst met chocolade. Ook leg ik de lat niet meer zo hoog.  Het motto wordt: "Als het niet gaat zoals het wil, dan wil het maar zoals het gaat".  Ik zeg vaker nee tegen anderen en ja tegen mezelf. Wel wennen, ook voor de anderen. Maar . . .  wat een ruimte en vrijheid geeft dat.

Het luisteren naar het lichaam, jezelf op nummer één zetten leer ik graag aan anderen in en kleine en vertrouwde setting. Wil jij dat ook?  Neem telefonisch contact met me op voor de mogelijkheden 0318-502042 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie over de lessen www.ingridvanrhee.nl

Graag stel ik me aan jullie voor.  Ik ben Ingrid van Rhee en geef al geruime tijd yogalessen in Veenendaal. Later kwamen daar zwangerschapsyoga, mindfulness training en coaching bij. Sinds 2013 heb ik een zeer geschikte ruimte onder mijn huis, waar ik in een kleine vertrouwde setting de werk. In alle lessen vind ik het thuiskomen bij jezelf, het leren kennen van je grenzen en daar rekening mee houden, jezelf op nummer één zetten het  allerbelangrijkste.  Dit onder de noemer luisteren naar het fluisteren van je lichaam.
(Specifieke informatie over opleiding en bijschiling vind je op: https://www.ingridvanrhee.nl/over-mij/)
 

Afbeelding van Pexels via Pixabay

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004