Blog van E Strea Chikitu over bedrijfsyoga

Veerkrachtyoga voor je werknemers!
Ter vergroting van de mentale en fysieke veerkracht.

Thuiswerken

Veel mensen werken nu al meer dan een jaar thuis of in elk geval meer thuis dan op kantoor of een andere werkplek.
En ondanks dat je mag verwachten misschien dat we hier dan wel aan gewend zijn geraakt blijkt het tegendeel waar te zijn. Het thuiswerken en de coronacrisis met alle bijbehorende maatregelen leveren best veel stress op.
Thuiswerken kan ook voordelen hebben, je hoeft niet op de fiets door de regen of met je auto de file in en je hoeft je al helemaal niet druk te maken om wat je aan trekt. Maar met je pantoffels aan achter de computer kan je ook een gevoel van lusteloosheid geven. Hier kunnen bewegingsoefeningen ’s morgens  wel helpend bij zijn.
Maar je mist ook verbinding, weinig contact met collega’s kan ook leiden tot een gevoel van onverschilligheid en je hebt ook niet zelf voor deze situatie gekozen.
Door met je collega’s via livestream yoga te doen ben je toch met elkaar in verbinding. Je hoeft niet naast elkaar op de mat maar kunt wel samen ervaren wat yoga voor je doet.

Productiviteit

Door het thuiswerken is het ook lastig om je concentratie te blijven behouden en het is vaak echt zoeken naar een balans tussen werk en privé.
Het valt niet mee om pauzes in te lassen en we realiseren ons misschien niet altijd dat je in een werksituatie met collega’s in de buurt meerdere kleine pauzes hebt. Even kletsen met een kop koffie, een wandelingetje naar een andere afdeling of natuurlijk bij het kopieerapparaat.
Thuis zijn al die mogelijkheden er niet. Daardoor werk je vaak maar door en ben je uiteindelijk minder productief. Maar je kunt thuis juist effectiever werken omdat al die tussendoorpraatjes en wandelingetjes er niet zijn.

Voor je werknemers of medewerkers op vaste tijden yoga op het schema te zetten kan stimulerend zijn om een goede planning te maken. Daarnaast hebben de adem en meditatie oefeningen die we doen bij yoga een goede invloed op de focus en het concentratievermogen.

Stress

Het is de meest onbegrijpelijke term van deze tijd. Bij het woord stress schieten wel al in de stress. Maar laat ik beginnen met te zeggen dat stress ook heel goed is. Alle levende organismen hebben een dosis stress nodig om sterker te worden en gezond te blijven. In de yoga betekent dat bijvoorbeeld het oprekken van het bindweefsel door houdingen iets langer aan te houden. Daarmee dien je stress toe aan het bindweefsel, hierdoor raakt het beter gehydrateerd en blijft het soepel en sterk. Niet bewegen betekent doorgaans veroudering. Onthouden dus dat stress ook gezond is.
Maar we kunnen door werkdruk negatieve gevoelens ervaren en daar ons onrustig en gespannen door voelen. Dit noemen we ook stress. Daarbij spannen we ongemerkt spieren aan, ook dieper liggende weefsels raken hierdoor geïrriteerd. Vaak gaat dit gepaard met korter of hoger ademhalen.
Bij de veerkracht yoga willen we juist graag de mentale en fysieke veerkracht vergroten door onze geest tot rust te brengen en bewust te bewegen e te ademen. Zo kunnen klachten die door negatieve stress ontstaan  afnemen. Meer lichaamsbewustzijn en een kalme geest kunnen helpen om je grenzen te herkennen en zo negatieve invloeden van buitenaf minder kans te geven om spanning te veroorzaken in je lijf en je hoofd.

Lichamelijke klachten

Sommige mensen werken thuis aan de eettafel en zitten daarbij op een gewone stoel. Hier kunnen ook fysieke klachten door ontstaan.

Door yoga bijvoorbeeld twee keer per week een half uur op de planning te zetten kunnen je werknemers er al veel profijt van hebben.
Ze worden zich beter bewust  bijvoorbeeld van hun houding en kunnen de oefeningen ook gedurende de dag toepassen. Dit zorgt voor meer ontspanning en verkleint de kans op nek- en schouderklachten die vaak veroorzaakt worden door op een gespannen manier in een verkeerde houding te zitten.
Bedrijfsyoga is ook zeker bedoeld om je hele lichaam in beweging te brengen. Het met aandacht rekken en strekken geeft energie, zorgt voor soepeler gewrichten en versterkt de spieren.

Bedrijfsyoga voor iedereen

Maar bedrijfsyoga is niet alleen fijn in periodes van thuiswerken het kan sowieso heel verbindend werken om yoga aan je werknemers aan te bieden. Dus ook als er weer op kantoor gewerkt wordt. Voorlopig geef ik de bedrijfsyoga via livestream.
Bij de bedrijfsyoga vind ik het vooral heel belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ik bied daarom toegankelijke yoga aan en geef aanpassingen voor mensen die dat nodig hebben. Zodat je ook als je wat minder mobiel bent toch mee kunt doen.
Tijdens de yoga sessies doen we  eenvoudige ademhalingsoefeningen en korte meditaties. Deze zijn ook zo dat iedereen ze mee kan doen en heel laagdrempelig. Je hoeft hier echt geen ervaring voor te hebben en het is zeker niet zweverig. Deze oefeningen zijn er juist voor bedoeld om je weer meer bewust te laten worden. Van je adem maar ook van je lichaam. Hoe beter je in staat bent om kleine sensaties in je lichaam waar te nemen hoe meer je in contact staat met je lichaam. En dit helpt je om grenzen aan te geven voor je zelf. Dus kom even van die stoel af en beweeg. 

Voordelen van bedrijfsyoga nog even op een rij:

  • Een betere concentratie en meer focus
  • Een betere houding
  • Dus minder fysieke klachten zoals hoofdpijn en stijve nek en schouders
  • Vermindering van stressgevoelens en stress gerelateerde klachten
  • Minder ziekte verzuim
  • Betere weerstand en meer bewustzijn
  • Kan de balans werk en privé verbeteren

Yoga is goed voor je het kan je helpen om mentaal en fysiek gezond te blijven.

Voor meer informatie of een proefles over veerkracht bedrijfsyoga mag je contact met mij opnemen.

Renée Stroo
E Strea Chikitu
http://www.estreachikitu.com
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.instagram.com/estreachikitu/
https://www.facebook.com/estreachikitu

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004