Een heel mindfull en natuurlijke therapievorm

In dit artikel maak je kennis met een speciale, natuurlijke therapievorm, die opvallende raakvlakken vertoont met mindfulness. Deze therapie werd begin 20e eeuw ontwikkeld door de Engelse arts en bacterioloog Edward Bach en draagt nog steeds zijn naam: Bach therapie.

Deze therapie is volledig verankerd in de helende kracht van de natuur. Zoals je zult zien werkt dat op twee niveaus: zowel via extracten van verschillende heilzame planten, maar vooral ook door heel bewust met die werking bezig te zijn. Door je ongemak te omarmen en accepteren los je het op, net als in mindfulness. Gediplomeerd therapeut Jolanda neemt je mee in deze bijzondere therapievorm.

Het draait om aandacht

Wie heeft geprobeerd het te beoefenen weet: mindfulness is moeilijk in haar eenvoud. Want het lijkt zo simpel: de wereld om je heen met aandacht beleven. Je gedacten en emoties volledig bewust meemaken.

En toch dwalen voordat je het weet je gedachten weer af naar je dagelijkse beslommeringen.

Het probleem is dat mensen vaak op zoek zijn naar een snelle oplossing. Maar, bij zaken als piekeren en stress bestaan er geen afsnijweggetjes. Op datzelfde principe is Bach therapie gebaseerd, een natuurlijke therapievorm die zich richt om emotionele uitdagingen.

Bach therapie wert met wat de natuur te bieden heeft in de vorm van extracten van bloemen en planten: de verschillende Bach bloesem remedies. Dat wordt gecombineerd met heel bewust stilstaan bij de uitdaging, emotionele disbalans of andere drempel die iemand met de therapie wil overwinnen.

De bijzondere kracht van bloemen

Bloemen hebben altijd weer een bijzondere uitwerking op onze gemoedstoestand. Dat kan zijn in de vorm en kleuren van een mooie bos bloemen of de geur van bloemen als je in het voorjaar door de bollenvelden fietst. Bach therapie maakt gebruikt van deze menselijke gevoeligheid voor bloemen en planten.

Het begint met het samenstellen van een Bach bloesem mix op basis van iemands hulpvraag, vanuit de 38 beschikbare extracten. Elk van die extracten ondersteunt bij een ander stukje bewustwording, waarmee de behandelde wordt geholpen om op een andere manier in het leven te staan.

Helaas wordt van dat principe ook veel misbruik gemaakt.

Er zijn veel aanbieders van kant-en-klare mixen voor veelvoorkomende problemen, zonder duidelijkheid over wat er precies in zit. Dat gaat voorbij aan de werkelijke waarde van Bach therapie. Die zit hem namelijk in de echt persoonlijke samenstelling en het precies weten wat er in jouw mix zit.

Net als bij Mindfulness, werk je met Bach bloesems namelijk aan bewustwording. Je leert om bewust te worden van je eigen gevoelens, emoties en uitdagingen. Onderdeel van de therapie is namelijk een uitgebreide beschrijving van de voor jou geselecteerde extracten. Telkens wanneer je de mix inneemt, wordt je uitgedaagd om bewust stil te staan bij twee vragen:

  • Waarom zijn juist deze extracten voor mij geselecteerd?
  • Wat wil ik bereiken, accepteren en eventueel veranderen?

Zowel bij Mindfulness als bij Bach therapie is het dus nodig om stil te staan bij je eigen gedachten en in het hier en nu te blijven. Dit moet je heel bewust toepassen, maar uiteindelijk zullen nieuwe gewoontes een deel van je dagelijkse leven worden, net als bijvoorbeeld tanden poetsen.

Wat is een Bach bloesem?

Door het gebruik van een Bloesemremedie leer je gebruik te maken van je eigen unieke kwaliteiten. Je kunt het vergelijken met een spirituele leraar: het helpt je, samen met jou om je lessen te leren. Het is de bedoeling dat je niet alleen maar “wakker” gemaakt wordt, maar dat je zelf in beweging komt om tot bloei te komen.

Bloesemremedies helpen je bewustzijn te versterken en blokkades te transformeren tot de volle ontplooiing van je mogelijkheden. De werking is uniek, omdat je met deze therapie aan je (negatieve)emoties/gevoelens en je innerlijk kunt werken.

Bloesem remedies zijn vloeibare tincturen, vergelijkbaar met de Homeopathische geneeswijze. Het zijn geen chemische middelen of medicijnen. Je neemt ze in als druppels, 3x per dag neem je 4 druppels in.

Bach bloesems en bewustwording

Een Bach bloesem remedie is dus géén wondermiddeltje, maar draagt bij aan bewustwording en helpt je om jouw uitdagingen te overwinnen.

1. Bach bloesem therapie draait ook om bewustwording en leren duidelijk maken van jouw hulpvraag. Dit gebeurt niet door diepgaande gesprekken zoals met een psycholoog. Door het stellen van gerichte vragen, krijgen we inzicht in de klachten en karaktertrekken die uit balans zijn. Hierbij zoekt de Bach bloesem therapeut de juiste remedies.

Door het lezen van de omschrijving die bij de gekozen remedies horen krijg je meer inzicht in jouw hulpvraag. Deze omschrijving kun je zien als een soort verzameling van kleine affirmaties. Elke aan de mix toegevoegde remedie heeft zijn eigen boodschap. Door je bewust te zijn van deze boodschappen terwijl je de druppels inneemt, werken beiden veel dieper op je door dan een middel dat de onrust simpelweg onderdrukt.

2. Aan de andere kant gaat het om het gebruik van de druppels. Deze druppels worden door een Bach bloesem therapeut op maat voor jou samengesteld. Het is dus een mix van elke Bach bloesem die je nodig hebt.

Probeer bij het innemen van de druppels even een mindfulness moment van rust te nemen en een affirmatie voor jezelf te herhalen, die bij jouw gemoedstoestand past. Ook kun je even stil staan bij de reden waarom je de druppels inneemt en wat jouw uitdaging is.

Het gebruik van bachbloesems is een combinatie van bewustwording van je eigen persoonlijkheid, gedrag en gemoedstoestand. Ben je vooral op zoek naar een wondermiddeltje, en wil je niet teveel over jezelf nadenken? Dan hebben bachbloesems ook niet zoveel zin.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004