Boeddhisme

Mindfulness is gebaseerd op moderne vipassana. Het staat voor de opleiding van sati "Van moment tot moment bewust van de huidige gebeurtenissen". Het leidt tot inzicht in de ware aard van de werkelijkheid.

Het gaat om de drie kenmerken van het bestaan: "De vergankelijkheid van en de ontevredenheid van alle geconditioneerde dingen die er bestaan". Met dit inzicht wordt de beoefenaar een zogenaamde 'Sotapanna', de eerste stap op het pad naar bevrijding.

Jon Kabat-Zinn en MBSR

In 1979 bedacht Jon Kabat-Zinn het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op. Het programma was speciaal ontwikkeld om chronisch zieken te kunnen behandelen. Het programma leidde tot de toepassing van mindfulness in de geneeskunde.


Laatste blog

Uitgelicht

kids en aandacht mindfulness voor kinderen

 

Geef wat je wilt ontvangen”                                                     

Na een mindfulness training tijdens mijn werk als ambulant begeleider bij Heliomare onderwijs en een aantal jaren mindful - en deugdenyoga vond ik het tijd om te geven wat ik zelf ontvangen heb. Ook als consulent passend onderwijs kreeg ik regelmatig de vraag of er een training bestond voor stress in basisschool groepen, bij kinderen en hun leerkrachten. Die training is er: Mindfulness voor kinderen! Ik heb mijn baan opgezegd en ben de opleiding tot Mindfulkids trainer gaan volgen bij Centrum voor Mindfulness in Amsterdam.

Belangrijk vind ik de 7 principes van mindfulness: Mildheid, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet-streven, loslaten, acceptatie.

Naar de website

item 13

Meditatie oefeningen

about 3

Blog

bliksem.jpg

Mindfulness in de praktijk