Mensen die regelmatig mediteren hebben over het algemeen de neiging om enthousiast te praten over alle positieve veranderingen die meditatie in hun leven heeft gebracht. Maar hoe zit dit dan met jou? Waarom zou je beginnen met mediteren? Welke praktische voordelen kan het bieden aan mensen zoals jij en ik en hoe kan het ons helpen in ons dagelijks leven.  

Sporters, zakenmensen, kunstenaars, ouders, het zijn slechts een paar voorbeelden van situaties waarin mediatie je kan helpen:

Sport: Meditatie komt veel voor bij sporters. Het verhoogt de mogelijkheden om te concentreren op de doelen die ze hebben gesteld en om te kunnen focussen onder hoge druk. Daarnaast helpt het ook om sneller te herstellen van de zware inspanningen.

Zakelijk: Mensen uit het bedrijfsleven, van kantoorpersoneel tot directeuren kunnen meditatie gebruiken om geconcentreerd te blijven onder druk. Mindfulness helpt bij het nemen van de goed gefundeerde beslissingen.

Kunstenaars: Kunstenaars gebruiken meditatie om te helpen bij het in contact komen met hun eigen creativiteit. Het is moeilijk om creatief te zijn wanneer je mentaal overbelast bent. Meditatie ontspant je, het brengt je geest tot rust en opent je verbeelding.

Ouders: Meditatie brengt verlichting van de druk van het leven en alle verantwoordelijkheden die komen bij een gezin. Voor veel ouders is tijd kostbaar. Meditatie geeft je de tijd om tot je zelf te komen, te ontspannen en te reflecteren.

Studenten: Studenten hebben veel baat bij meditatie. Meditatie helpt bij het verbeteren van je intelligentie en je geheugen.

Wetenschappers: Wetenschappers, ingenieurs en andere mensen met zeer technische functies gebruiken meditatie om helder te kunnen denken en om complexe problemen op te lossen.

Spirituele mensen gebruiken meditatie om in contact te komen met hun innerlijke zelf. Het streven is om het beperkende perspectief van het ego te overstijgen.

Relaties: Meditatie helpt je om te ontspannen en emotioneel gezien meer in balans te zijn. Iedereen in een relatie met een liefdevolle partner kan profiteren van meditatie. Met een rustige geest en een open hart, zijn conflicten gemakkelijker opgelost.

Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, meditatie zal je gezondheid verbeteren, prestaties verhogen en de kwaliteit van leven verbeteren. Zelfs als je nog nooit eerder hebt gemediteerd, kunnen de positieve effecten van meditatie ervaren worden vanaf de eerste keer dat je het probeert.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004