Leren mediteren is een van de meest fantastische geschenken die je jezelf kunt geven. 

In dit artikel leggen we uit hoe je kunt mediteren met behulp van traditionele eenvoudige meditatietechnieken. Deze technieken geven je de mogelijkheid om te ontspannen. Overal, altijd en op ieder gewenst moment.

Een van de meest voorkomende dingen die ik mensen hoor zeggen als ik met ze praat over meditatie is "Ik heb het geprobeerd" of "Ik kan mijn gedachten niet stoppen". We hebben allemaal gedachten en gevoelens en het kan heel moeilijk zijn om deze te vertragen en te stoppen met denken. Maar het stoppen van je geest en het stoppen met denken is niet iets om je veel zorgen over te maken als je wilt beginnen met mediteren.

Je geest is als een rivier

Proberen om je geest te laten stoppen met denken is als het proberen om een rivier te stoppen met stromen met je blote handen. Bijna onmogelijk te bereiken! Wanneer je leert hoe je kunt mediteren, leer je om uit te stappen van de rivier en laat je je gedachten gewoon stromen. Wanneer je leert hoe je dit kunt doen zul je merken dat de rivier van gedachten zich kan vertragen.

Meditatie is een daad van loslaten, niet een daad van afsluiten.

Geloof me als ik je vertel dat het leren hoe te mediteren een stuk makkelijker is dan je zou denken. Als je nog nooit eerder hebt gemediteerd zal het een beetje oefening vergen, maar zelfs als je een beginner bent kan je eerste ervaring met meditatie vrij eenvoudig, en zeer aangenaam zijn!

Het belangrijkste ding om te weten is dat meditatie niet iets is dat je kunt meten in termen van succes of falen. Meditatie is een proces, een reis. Veel mensen denken ten onrechte dat ze er niet in slagen, omdat er tijdens het mediteren gedachten opkomen. Gedachten zijn een heel natuurlijk verschijnsel, en het is dwaas om te denken dat je jezelf hier direct voor kunt afsluiten.

Meditatie zonder moeite!

Meditatie is een moeiteloze ervaring. Het vereist geen inspanning. Voor sommige mensen is dit een onverwachte realisatie. Maar het is een feit dat mediteren een van de makkelijkste dingen is om te doen. Veel mensen verwachten dat het moeilijker is dan het in werkelijkheid is. Alles wat je hoeft te doen is het vinden van een beetje tijd om rustig te zitten. De ervaring van meditatie zelf is moeiteloos. Een hele mooie gedachte toch? Het is leuk om te weten dat je jezelf echt kunt ontwikkelen door iets eenvoudigs als stilzitten. Meditatie is een volkomen natuurlijk iets en het is heel gezond.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004