De belangrijkste reden om te mediteren is waarschijnlijk dat het goed voelt. Maar er zijn tal van andere belangrijke redenen om te mediteren. In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende redenen om te mediteren. 

Vermindering van stress

Meditatie vermindert stress. Niet alleen de mentale beoefening, maar ook de fysieke rust speelt een rol. Mentaal gezien heeft meditatie een zeer directe invloed op je hele zenuwstelsel door het verminderen van de productie van stress-gerelateerde chemicaliën zoals cortisol. Meditatie verhoogt daarentegen de productie van stemming verbeterende chemische stoffen zoals serotonine.

Een betere gezondheid

Meditatie zal uw gezondheid te verbeteren omdat het je immuunsysteem versterkt. Het vermindert je bloeddruk en het verlaagt je cholesterolgehalte. Meditatie kan nooit worden gebruikt als vervanging voor een goede medische verzorging, maar het kan zeker bijdragen aan het herstel.

Beter slapen

Slaap is een volkomen natuurlijke menselijke functie, en het is iets wat we elke dag nodig hebben. Maar als je een drukke geest hebt, of als je gestrest bent, dan zult je merken dat je slaap niet zo effectief meer is. Meditatie kan je helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Daarnaast is het ook nog eens een van de meest krachtige natuurlijke behandelingen voor slapeloosheid.

Meditatie vertraagd het ouder worden

Studies naar de effecten van meditatie hebben aangetoond dat de regelmatige beoefening van meditatie het verouderingsproces kan vertragen. De biologische leeftijd van mensen die al lange tijd mediteren, is in het algemeen lager dan die van de mensen die nog nooit hebben gemediteerd. Aangenomen wordt dat de fysiologische oorzaak is te wijten aan het feit dat meditatie helpt de productie van vrije radicalen in het lichaam verminderen. Vrije radicalen zijn organische moleculen die onder andere verantwoordelijk zijn voor veroudering.

Geluk!

Mensen die mediteren zijn minder gestrest, gezonder, ze slapen beter, en ze hebben een meer positieve kijk op het leven. Simpel gezegd, meditatie maakt je een gelukkiger mens!

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004