Mindfulness meditatie noemt men ook wel inzicht meditatie. Het is de bedoeling is om inzicht te krijgen over de ware aard van de werkelijkheid. In Mindfulness mediatie wordt elk aspect van de ervaring gewaardeerd. Concentratie meditatie daarentegen draait om een enkel object.

Bij concentratie meditatie geven we aandacht aan een doel dat ons verankerd in het huidige moment. Het doel kan een fysiek object zijn, of meer algemeen, de adem. Je geeft de geest iets om zich consequent op te richten. Dit object wordt het doel van de meditatie.

Wat ook wordt gebruikt als het object voor de aandacht, het doel is om de geest zo gericht mogelijk op dit doel te houden. Als de geest begint te dwalen, keer je direct terug in de richting van het voorwerp van aandacht met een gevoel van "vriendelijkheid".

Vriendelijkheid? Wanneer je jezelf verliest in een gedachte of als je in verwarring raakt, keer je terug en richt je zachtjes je aandacht opnieuw op het object. Er is geen mislukking. Je brengt gewoon je aandacht weer terug naar het moment waarop je merkte dat je werd afgeleid.

Uiteindelijk zal de geest kalmer worden. Als je merkt dat je geest rustiger wordt, vermijd je de verleiding om na te denken over deze ervaringen. Integendeel, houdt de aandacht op de focus van je oefening.