Zoals de naam al aangeeft, de 'Mindfulness van Ademhaling' maakt gebruik van de adem als een object van concentratie. Door te focussen op de ademhaling word je je bewust van de neiging van de geest om te springen van het ene naar het ander moment.

De eenvoudige discipline van concentratie brengt ons terug naar het huidige moment en al de rijkdom van de ervaring die het bevat. Het is een manier van mindfulness, een manier om alertheid en een gevoelig bewustzijn te ontwikkelen. Daarnaast is de ademhaling een goed tegengif voor rusteloosheid en angst, en een goede manier om te ontspannen.

De meditatie bestaat uit vier opeenvolgende stadia die leiden tot een zeer aangenaam niveau van concentratie.

In het eerste stadium kun je het tellen gebruiken om geconcentreerd te blijven op de ademhaling. Na de uitademing tel je 1, dan adem je in en uit en tel twee, en zo verder tot en met tien, en dan begin je weer bij een.

In de tweede fase verschuif je de aandacht naar het moment waarop je juist inademt, het tellen begint nu voor de inademing, vooruitlopend op de adem die komt, dit ook doorzetten tot tien, en dan weer beginnen bij een.

In de derde fase laat je het tellen achterwege en gaat de focus nu naar de ademhaling zowel als deze in en uit gaat.

In de laatste fase vernauw je de focus van de concentratie, zodat je aandacht kunt besteden aan het subtiele gevoel op het puntje van de neus waar de adem binnenkomt en de adem het laatste het lichaam verlaat.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004