Mindfulness, kan volgens Jon Kabat-Zinn (oprichter van de Stress Reduction Clinic en het Centrum voor Mindfulness in Medicine, Health Care, en Samenleving aan de Universiteit van Massachusetts Medical School), worden gedefinieerd als "aandacht op een bijzondere manier”. Aandacht op het huidge moment en zonder oordeel. Met andere woorden, mindfulness stelt ons in staat om meer bewust te zijn van onze gedachten zonder etikettering en zonder vooroordelen. Als we ons bewust worden van onze gedachten zijn we in staat om er mee om te gaan.

Omgaan met negatieve gedachten

Het is makkelijker om negatieve gedachten uit te dagen wanneer je het proces afbreekt in kleine stapjes. De volgende keer dat je een negatieve gedachtepatroon vaststelt doe je het volgende:

 

  1. Erken dat je te maken hebt met een negatieve gedachte.
  2. Zeg "Stop!" (mag ook in gedachten).
  3. Daag de gedachte uit met een aantal vragen. Stel jezelf de vraag: "Welke bewijzen heb k nodig die deze gedachte ondersteunen?" De kans is groot dat je er niet veel zult vinden.
  4. Vervang de gedachte met ratio of positiviteit. Als je bijvoorbeeld denkt dat je lelijk bent ga je op zoek naar je naasten en vraag je jezelf af of zij het daar mee eens zouden zijn.
  5. Wees je bewust van het heden.

Contactgegevens