Mindfulness oefeningen

Bij mindfulness denken veel mensen misschien aan iets ingewikkelds of abstracts. Dit is absoluut niet het geval! Er zijn veel oefeningen die je in slechts een paar minuten kunt uitvoeren. Het komt erop neer dat je stilstaat bij wat je voelt, proeft, ruikt en ziet. Maar hoe begin je daar mee? En is het moeilijk om het dagelijks te doen?

Het valt reuze mee. Probeer  eenvoudige mindfulness oefeningen om snel mindful te worden! Je kunt ze makkelijk inplannen in je drukke agenda. Het enige wat je hoeft te doen is openstaan voor rust en proberen niet afgeleid te raken. Misschien lukt het niet direct, maar ook bij mindfulness geldt: oefening baart kunst.

The letting Go

Oefening: the letting Go

1) Ga zitten en neem een ontspannen en alerte houding aan. Vraag jezelf "wat ervaar ik?" Welke gedachten gaan er rond in m'n hoofd. Welke gevoelens heb ik en hoe merk ik dit lichamelijk?

Sta jezelf toe om te erkennen, te observeren en beschrijf deze ervaringen zonder dat...

Snelle mindfulness oefeningen voor op de werkplek

De stress en de druk op de gemiddelde werkplek brengt niet altijd het beste in je naar boven. Wist je dat het echter een hele goede plek is om jezelf te ontwikkelen. Als je je rust op het werk kunt creeeren dan kan je het overal.

Snelle mindfulness oefeningen die de werkdag een beetje makkelijker...

Oefening: mindfulness van de buitenwereld

Oefening: mindfulness van de buitenwereld

We hebben 5 zintuigen; tast, smaak, geur, gehoor en zicht. Heel bewust ben je hier niet altijd van en dat is exact waar deze oefening om draait. Met behulp van deze mindfulness oefening leer je om bewust van je omgeving te zijn. Wees bewust van wat er om je heen is en hoe je dat...

Mindfulness, de wereld om je heen

Een oefening in het opmerken van de wereld om je heen. Kom in contact met je lichaam en je ademhaling. Mindfulness van de buitenwereld en de adem.

Ga comfortabel zitten op je stoel of op je kussen, sluit je ogen als je dat comfortabel voelt of focus je op de grond een meter of zo voor je. Word je...

Mindfulness van gedachten

Wij behandelen onze gedachten vaak alsof het de waarheid is. Bijvoorbeeld: "Ik ben niet goed in ...", "Hij is een eikel", "Niemand begrijpt me", "Ik ben briljant", etc. Wanneer we een gedachte vele malen herhalen kan je er in gaan geloven.

Overtuigingen kunnen dan worden aangenomen als feiten...

Mindfulness oefeningen

Bij mindfulness denken veel mensen misschien aan iets ingewikkelds of abstracts. Dit hoeft absoluut niet waar te zijn. Er zijn veel oefeningen die je in slechts een paar minuten kunt uitvoeren. Het komt erop neer dat je stilstaat bij wat je hoort, voelt, proeft, ruikt en ziet. Maar hoe begin...

Mindfull wandelen

Dit is een oefening voor het beoefenen van mindfulness van het lopen.

Voordat je begint moet je de juiste ruimte zoeken. Doe je schoenen uit en zoek een plek waar je ongeveer 12 tot 14 stappen kunt lopen voordat je moet draaien.

Let op je lichaam en voel de aansluiting van het lichaam op de grond...

Mindfull wandelen

Dit is een oefening voor het beoefenen van mindfulness van het lopen.

Voordat je begint moet je de juiste ruimte zoeken. Doe je schoenen uit en zoek een plek waar je ongeveer 12 tot 14 stappen kunt lopen voordat je moet draaien.

Let op je lichaam en voel de aansluiting van het lichaam op de grond...

Mindfull op de werkplek

Mindfulness op de werkplek. Elke actie duurt ongeveer een minuut en soms zelfs minder, maar het kan de kwaliteit van je werkdag aanzienlijk verbeteren.

  1. Als je je slecht of ontmoedigd voelt, overweeg dan om iemand anders te helpen met het werk. De wetenschap heeft een gelukslus ontdekt waaruit...

Mindfull eten

Dit is een oefening voor het beoefenen van mindfulness tijdens het eten. Je kunt deze oefening uitvoeren met een simpele sultana of met een rozijn, een stuk chocolade, fruit of koekjes.

Focus met duidelijke bewustwording op elke beweging en op elk moment van de ervaring als je arm en hand en...

De Bezoeker

Deze oefening helpt om je bewust te worden van je omgeving, van het lichaam, de adem, en je gedachten en emoties. Je kunt de oefening toepassen als geheel of in delen.

De bezoeker: je omgeving

Als je loopt, of gewoon ergens ontspannen zit, moet je om je heen kijken en je omgeving in je opnemen...

Bodyscan mindfulness oefening

Het doel van deze bodyscan mindfulness oefening, is om je lichaam op te merken. Het gaat niet direct over het ontspannen van je lichaam, maar dit kan heel goed optreden.

Meestal is onze reactie op lichamelijke pijn of ongemak "afleiding" of het proberen om de pijn te verdoven. In deze oefening zul...

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004