"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

(Kabat-Zinn)

Jon Kabat-Zinn gebruikt het voorbeeld van golven op het water om het principe mindfulness toe te lichten. 

Zie je eigen geest en gedachten als het oppervlak van een meer of een oceaan. Er zijn altijd golven op het water, soms groot, soms klein, soms bijna onmerkbaar. Deze golven komen en gaan en ze variëren in richting en intensiteit. De golven staan voor stress, emoties of verandering gedurende je leven. Ze komen en gaan. Met mindfulness is het mogelijk om te leren omgaan met deze omstandigheden.

Wat betekent het?

De golven zijn niet te stoppen. Ze kunnen van hoogte en intensiteit veranderen, maar ze blijven komen. We kunnen ons schrap zetten, maar ze zijn onstuitbaar.

Hoewel we ze niet kunnen stoppen, kunnen we wel leren om er mee om te gaan en er zelfs van genieten. Het maakt de golven niet kleiner of minder gevaarlijk, maar het maakt ze wel een beetje minder eng en veel leuker.

De basis is dat je jezelf een beetje minder zorgen hoeft te maken over de dingen waar je toch weinig controle over hebt. Het bestrijden ervan levert weinig op en kost veel energie.

Surfing the waves

Surfen klinkt leuk, maar woede, depressie, emoties zijn dat niet. Hoe surf je dit dan? Het gaat erom om op de golf te rijden. Je weet dat deze zal pieken, maar dat het ook op zal houden. Surfers staan ​​weer op en gaan vervolgens voor de volgende. En met elke poging worden ze beter.

Dit principe zou je toe kunnen passen op ervaringen of emoties. Niets duurt eeuwig, tenzij je ervoor kiest het te omarmen en stevig vast te houden. Laat het in plaats daarvan los. Laat de golf opzwellen en breken en zich terugtrekken. 

Je kunt de golf niet stoppen, je kunt het wel verdragen en soms zelfs genieten van de ervaring.

Afbeelding van Mar Dais via Pixabay

 

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004