Mindfulness

Mindfulness is geschikt voor iedereen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent en ook religie speelt geen rol. Iedereen, ongeacht het geloof kan genieten van de voordelen van mindfulness.

Mindfulness is geschikt voor iedereen die meer balans het leven zoekt. Het is een geschikte methode voor stressreductie, verbetering van concentratie, psychische weerbaarheid en het beter hanteren van chronische pijnklachten. Ook kan mindfulness mensen stimuleren in hun persoonlijke spirituele ontwikkeling. Het is een manier van bezinning door te kijken naar de eigen ervaring. Mindfulness is niet-religieus en daarom goed in te passen in elke religie of levenbeschouwing.

Mindfulness is

  • Beter om willen gaan met moeilijke emoties
  • Minder piekeren
  • Omgaan met stress
  • Beter omgaan met pijn
  • Bezinning zoeken

Mindfulness draait om aandacht en opmerkzaamheid. Je ontwikkelt dit door doelbewust aandacht te geven aan dingen waar je gewoonlijk aan voorbij gaat, of die je op de automatische piloot doet.

Dat kunnen gedachten of fysieke gevoelens zijn, maar ook alledaagse dingen zoals wandelen, afwassen of tuinieren.

" Aandacht geven op een bepaalde manier, gericht op het hier en nu en zonder te (ver)oordelen"
Jon Kabat-Zinn

Mindfulness is een manier om aandacht te besteden aan wat er gebeurt in je leven. Het concept is heel eenvoudig. Je aandacht focust zich op een bepaalde manier: Op het doel, in het huidige moment en zonder te oordelen. Het verhoogt het bewustzijn, helderheid en acceptatie van onze huidige blik op de werkelijkheid.

Het helpt je dingen te herkennen en stelt je in staat om weg te stappen van gewone, vaak onbewuste emotionele en fysiologische reacties op alledaagse gebeurtenissen.

Mindfulness is aandacht met betrekking tot het lichaam, gevoelens, gedachten, zintuiglijke prikkelingen en de emotionele gesteldheid in het hier-en-nu. Je bent je bewust van wat er op ieder moment gebeurt. Het is een vorm van observeren die open is, zonder oordelen, objectief, met onverdeelde aandacht en zonder dat wat zich in je bewustzijn voordoet te manipuleren, vast te houden of je ermee te identificeren.

Het voorziet ons van helderheid, inzicht en begrip. Het beoefenen van mindfulness laat je toe om volledig aanwezig te zijn in je eigen leven en werk. Het helpt je om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Mindfulness is gebaseerd op het moderne vipassana. Vipassana is een vorm van inzicht meditatie. Het staat voor de opleiding van sati "Van moment tot moment bewust van de huidige gebeurtenissen". Het leidt tot inzicht in de ware aard van de werkelijkheid.

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van Ylanite Koppens via Pixabay

 

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004