Mindfulness Based Stress Reduction ( MBSR )

De hoogleraar en moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn, staat aan de wieg van de Mindfulness Based Stress Reduction. Hij ontwikkelde dit programma in eerste instantie voor uitbehandelde chronisch zieke patienten, om een manier te vinden om om te gaan met hun klachten. Hij had het idee dat meditatie zou kunnen helpen om inzicht te krijgen in de pijn, de zorgen en het verdriet en de manier waarop ze hier mee om gingen. Volgens Jon Kabat-Zinn, betekend mindfulness "aandacht op een bepaalde manier". "Met opzet, in het huidige moment, en niet oordelend".

Mindfulness Based Stress Reduction is een door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde 8 weken durende training, met als doel om effectiever te reageren op stress, pijn en ziekte. De training maakt je bewust van je onbewuste denkpatronen. Het leert je inzien hoe je geest werkt. Wat de invloed is van je gedachten, je emoties, en je oordeel op het ontstaan van lichamelijke en geestelijke pijn. Vaak zit je onbewust vast in gewoontes en patronen, deze training laat je dit inzien. De training leert je om mindfulness te ervaren en toe te passen in het dagelijks leven. Er zijn vele manieren om mindfuless toe te passen. Toch kiezen veel mindfulnesstrainers er voor om het door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde MBSR programma te gebruiken. Deze training is al vele malen onderzocht en werkzaam gebleken. Voordat een trainer dit programma mag aanbieden moet er een pittige cursus gevolgd worden.

Wat kan ik verwachten van MBSR

Hoe ziet zo'n MBSR programma er nou eigenlijk uit? Wat kan ik ervan verwachten? In principe bestaan alle MBSR trainingen uit dezelfde door Jon Kabat-Zinn bedachte onderdelen. Vaak wordt er wekelijks een bijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten zul je mindfulness oefeneningen doen zoals bodyscan, ademruimte en bewegingsoefeningen. Daarnaast wordt er van je verwacht ook thuis nog actief te oefenen. Ga ervan uit dat dit ongeveer een uur per dag in beslag neemt.

Hieronder globaal een overzicht per week, met de onderdelen van het MBSR programma.

Week 1

In de eerste week leer je om meer inzicht te krijgen op je automatuische piloot door aandachtsoefeningen te doen.

Week 2

Je maakt kennis met obstakels die je mindfulness beoefening in de weg kunnen staan. 

Week 3

De derde week staat in het teken van grenzen (her)kennen en erkennen. 

Week 4

Gaat over het leren herkennen van stress. Het laat je inzien dat we vaak zelf de veroorzaker zijn van de stress die je ervaart.

Week 5

Deze week draait om stoppen. Het stoppen van je gedachten en om stil te staan bij het moment in bijvoorbeeld een angstige situatie.

Week 6

Het gaat in plaats van over gevoelens deze week over gedachten. Je leert hoe je om kunt gaan met je gedachten.

Week 7

Voorbereiden op de toekomst. Wat na de training. Hoe ga je verder?

Stilteweek

Maak kennis met een dieper mindful. Deze dag bestaat uit een 5-6 uur durende meditatie.

Week 8

Reflectie over de training. Waar liep je tegenaan, waar sta je nu.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004