Moet je om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven elke dag minimaal een uur lang gaan zitten mediteren? Nee, zeker niet. Mindfulness vergt wel enige oefening, maar het zal je misschien verbazen hoe gemakkelijk je mindfulness kunt toepassen in het dagelijks leven.

Dagelijkse mindfulness oefeningen

Mindfulness zit hem soms juist in de kleine dingen. Veelal gaat een groot deel van onze dag op de automatische piloot. Dingen gaan zoals ze altijd gaan. We doen dit omdat dat zo gelopen is, we zijn eraan gewend. Ik denk dat iedereen wel van die gewoontes heeft waarvan je jezelf kunt afvragen, waarom doe ik dit eigenlijk? En nee, mindfulness toepassen hoeft niet perse veel tijd te kosten en je kunt dit soms doen op de vreemdste momenten.

Een voorbeeld is wanneer je ergens naar onderweg bent. Je kunt zo snel mogelijk op de plaats van bestemming willen zijn. Gejaagd en misschien wel gestressed. Je kunt er ook voor kiezen om je wandeling bewust mee te maken. Loop niet perse de kortste route. Kijk om je heen, wat zie je, wat hoor je. Wat voel je? 

Hou je van lezen? Lees je boek in stilte. Focus je op je boek en zorg dat er verder geen afleidingen zijn zoals het geluid van een tv of radio. Raak in het moment en focus je alleen op waar je op dat moment mee bezig bent.

Soms kan het ook fijn zijn om bijvoorbeeld tijdens het douchen even tot jezelf te komen. Denk niet aan wat je na het douchen allemaal nog wil gaan doen, maar maak je hoofd leeg. Luister naar het geluid van de douche, voel het water op je lijf. Je zult merken dat je daar energie van krijgt.

Blijf positief en probeer niet altijd van het ergste uit te gaan. Negatieve gedachten kosten ontzettend veel energie, en je kunt je druk maken om dingen waar je je achteraf gezien misschien niet druk over had hoeven maken. Zonde toch?

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004