Mindfulness in het onderwijs

Het effect van mindfulness heeft zich in de afgelopen jaren al meerdere malen positief bewezen. In eerste instantie is mindfulness ontwikkeld voor mensen met psychologische problemen. Maar kun je mindfulness ook toepassen in het onderwijs?

 

Mindfulness bij leraren

In de afgelopen jaren is mindfulness in het onderwijs in toenemende mate populair geworden. Meerdere onderzoeken naar mindfulness in het onderwijs hebben aangetoond dat het beoefenen van mindfulness in het onderwijs een positief effect hebben op het verminderen van stress en het voorkomen van een burn-out bij leraren. Waar anderen bij een stressvolle situatie zich even kunnen terugtrekken om hun emoties te laten bezinken, zal een leraar wel moeten reageren in zo'n situatie. Mindfulness biedt een handvat voor zulke momenten. Je leert om te relativeren, minder impulsief te reageren.

 

Mindfulness bij leerlingen

Tegenwoordig wordt er van leerlingen veel verwacht. Multitasken is een 'must'. De mentale druk ligt hoog. Burn-out klachten bij studenten is tegenwoordig helemaal niet zo vreemd meer. Des te meer reden om te kijken of mindfulness ook voor leerlingen een positief effect kan hebben om burn-out klachten te voorkomen. Maar wat zijn nou de voordelen van mindfulness voor een leerling? Onderzoek hiernaar heeft uitgewezen dat bij de jongere mens een positief effect van mindfulness met name bereikt wordt door het veel te doen. Hoe meer mindfulness wordt toepast des te groter het positieve effect hiervan. Mindfulness heeft bij leerlingen een bewezen positief effect op de cognitieve vaardigheden, emotionele veerkracht en het omgaan met stress. 

 

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieƫn getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004