Thich Nhat Hanh

De zenleraar Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boedhistische monnik, was schrijver en vredesactivist en staat aan de wieg van mindfulness zoals we deze kennen in de westerse wereld. Zijn doel was om het boedhisme dichter bij de maatschappij te brengen. Hij verbleef een groot deel van zijn leven in Frankrijk. Thich Nhat Hahn vertaalde de boeddhistische wijsheid, naar praktische adviezen om toe te kunnen passen in het dagelijks leven. Hij is tot op hoge leeftijd nog lezingen over de hele wereld blijven geven en leidde hij retraites in en buiten de door hem opgerichte Plum Village-kloosters. 

Jon Kabat-Zinn

In 1979 was het de hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn, die het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma ontwikkelde. Hij combineerde wetenschappelijke kennis over stress met de kennis over meditatie en yoga. Volgens Jon Kabat-Zinn, betekend mindfulness "aandacht op een bepaalde manier". "Met opzet, in het huidige moment, en niet oordelend". Het MBSR programma was speciaal ontwikkeld om chronisch zieken te kunnen behandelen en leidde tot de toepassing van mindfulness in de geneeskunde.

Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale

Pas vele jaren later, in 2002, werd er door de hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto Zindel Segal, Mark Williams hoogleraar klinische psychologie aan de Universitet van Oxford en John Teasdale onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) ontwikkeld.

MBCT is gebasseerd op de principes van MBSR, maar deze wordt gecombineerd met elementen uit de cognitieve therapie. MBCT is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met recidiverende klachten van depressie. Tegenwoordig wordt deze training op veel meer vlakken toegepast zoals bij verslavingsproblematiek, angststoornissen en persoonlijkheidsproblematiek. Verder wordt MBCT ook veel toegepast wanneer mensen psychische problemen ondervinden bij ziekten zoals bijvoorbeeld bij kanker.

 

Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

"You can't stop the waves, but you can learn to surf"

Kabat-Zinn 2004